Skip to main content

Ton Schilperoord

Coördinator Werkgroep Vlinders en Libellen

Van jongsaf-aan kan ik mij herinneren dat ik altijd iets met de natuur had. Met m’n vriendjes struinen langs slootkanten, bosjes en weiden e.d. op zoek naar dieren, of mooie bloemen. Wat er ook maar te vinden was om je over te verwonderen. Later deed ik dat ook na schooltijd. 
Totdat ik ging werken in Rotterdam. We hadden een druk gezin en mijn vrouw werkte ook; dus heb ik een tijdje daar minder van kunnen genieten.
Ik heb altijd in de Hoeksche Waard gewoond en geniet nog steeds van dit prachtige eiland met een pracht aan natuur. Ook voor de volgende generaties moeten we ons inzetten om dit woongebied mooi te houden!

Ik was nog werkzaam bij de Belastingdienst toen in het Kompas een advertentie stond over een Nachtvlindernacht bij Klein Profijt in Oud-Beijerland. Dat was in 2013. Daar ben ik naar toe gegaan (ik was de enige bezoeker) en het sprak mij zó aan dat ik me gelijk heb aangemeld als vrijwilliger. Al eerder was ik gefascineerd door dagvlinders. Die mooie kleuren waar je ontzettend vrolijk van wordt. Door de tijd heen heb ik veel soorten macro- en micronachtvlinders leren kennen, om gezamenlijk met de andere leden van de werkgroep ze te determineren. Per jaar organiseren we gemiddeld 8 nachtvlindernachten waar we al veel macro’s en micro’s hebben mogen bewonderen en er is nog zoveel meer te ontdekken….
 
De laatste twee jaar heb ik het vrijwilligerswerk uitgebreid, door te monitoren op Tiendgorzen bij de Nieuwendijk en Weelde op Tiengemeten voor dagvlinders en libellen. Ik heb nog wel veel te leren op het gebied van libellen.
Nu Marion Zondervan te kennen gaf dat zij wilde stoppen heb ik aangegeven het stokje van haar over te nemen. Zij blijft gelukkig wel bij de werkgroep, dat is een grote winst.
Een nieuwe uitdaging als coördinator ga ik graag aan.
 
Mijn mailadres is: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Klik hier voor meer info over de werkgroep vlinders en libellen

Dit is de website van de vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01