Skip to main content

Jeugd

Kinderen en natuur
Over het belang van de natuur voor de ontwikkeling van het kind zijn in de afgelopen jaren tientallen onderzoeken gedaan en boeken volgeschreven.
Allemaal laten ze zien dat het contact met en het spelen in de natuur van onschatbare waarde is.

Natuurervaringen zorgen dat kinderen zich beter concentreren, creatiever zijn, actiever zijn, zich weerbaarder gedragen, motorisch beter ontwikkelen, meer zelfvertrouwen hebben, hun mogelijkheden en grenzen beter leren kennen.

Helaas komen kinderen steeds minder buiten en verdwijnt er steeds meer groen.Hier in de Hoeksche Waard verkeren wij in de gelukkige omstandigheid dat er nogredelijk wat groen aanwezig is. Maar ……. ook hier verdwijnt er heel wat en worden veel kinderen niet aangemoedigd om lekker buiten te gaan schooieren. Ouders vinden het gevaarlijk en vies buiten, kinderen vinden gamen leuker dan in bomen klimmen.

Wij vinden het belangrijk de kinderen te laten ervaren dat het fijn is om in de natuur te zijn. Maar wij willen ook hun nieuwsgierigheid en verwondering opwekken.

Wat doet het HWL ?
De twee teams van jeugdeducatie HWL nodigen de basisscholen uit om met de klas de natuur te komen beleven. Er kan gekozen worden uit twee locaties:
Klein Profijt in Oud-Beijerland of NLC in Numansdorp.
Eén keer per jaar kunnen ze met de klas inschrijven voor een activiteit.
Het is misschien niet veel, maar elk kind kan in principe 8 x naar ons toe komen om een op de leeftijd afgestemde activiteit te komen doen.

Ze krijgen de mogelijkheid om van alles te ruiken, te bekijken, te horen, te zien en te voelen. Door planten, bomen, beestjes en allerlei andere dingen in de natuur te  onderzoeken doen ze spelenderwijs ervaringen op. Het maakt ze ook nieuwsgierig.
Waarom prikt een brandnetel eigenlijk en hoe hoog zou die boom zijn.
Ze pakken bijvoorbeeld een pissebed of regenworm op en ervaren dat de diertjesniks doen. Ze leren hoe belangrijk zo’n klein diertje voor de natuur is.


Kinderen zijn de natuurbeheerders van de toekomst. Wij hopen dat het kleine zaadje dat we planten gaat zorgen voor respect en betrokkenheid in de toekomst.

Contactpersoon Oud-Beijerland : Mira Hardenbol  06-12873311

Contactpersoon Numansdorp    : Ineke Koevoets  0186-661872

Kijk op hwlmetdeklas.nl voor een indruk van onze activiteiten.

Filpje van Struinen op de Staart

Dit is de website van de vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01