Skip to main content

Dick van Houwelingen

Coördinator Werkgroep Weidevogels

Geboren en getogen aan een dijk langs de Strijense Haven, zorgde er voor dat ik me buiten prima kon vermaken. Het schaatsen, zwemmen en vissen zijn mooie herinneringen aan die tijd. Gaandeweg leerde ik steeds meer van de natuur en mijn interesse en nieuwsgierigheid werd hierdoor gevoed.

In de 'huisje, boompje, beestje' periode werd deze interesse wat minder, maar inmiddels heb ik die tijd dubbel en dwars goed gemaakt.

Goed 25 jaar geleden heb ik een cursus gevolgd over het beschermen van weidevogels tijdens de werkzaamheden op de akkers en weilanden. Langzamerhand wist ik steeds meer vrijwilligers hiervoor te enthousiasmeren. Met zo’n 15 vrijwilligers wisten we honderden nesten te vinden én te beschermen. Desondanks zagen we met lede ogen aan dat de aantallen weidevogels hard terug liepen. Hierdoor werd ook de animo onder de vrijwilligers en mij minder.

Als alternatief voor de vrijwilligers heb ik een knotploeg opgezet 'De Knotvogels' geheten. In de afgelopen 10 jaar hebben inmiddels honderden knotwilgen van hun takken ontdaan.

Daarnaast ben ik actief bij de werkgroepen: Fruit en Sap, Vogelwerkgroep, Uilenwerkgroep, Vlinderwerkgroep en hebben insecten mijn grote interesse.

Dit is de website van de vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01