Skip to main content

werkgroep Oeverloop

Het laatste weekend van de zomervakantie is traditioneel “het Oeverloop weekend”. 

We wandelen drie dagen langs de oevers en over de dijken en soms door het water aan de rand van de Hoeksche Waard. De meeste mensen van werkgroep en catering doen dat al vele jaren, kennen hun taak en de instanties waar zij mee te maken hebben.

Het  was in 1991 dat de eerste Oeverloop werd voorbereid. Zes mensen hebben er aan deelgenomen. Bij de eerste loop ging het vooral om aandacht vragen voor het afkalven van de oevers van de Zuidrand en protesteren tegen het gebrek aan maatregelen om dit te voorkomen. Ook het vestigen van zware industrie aan de Noordrand van de Hoeksche Waard werd aan de kaak gesteld. De deelnemers van de oeverloop hebben in de afgelopen ruim 30 jaar veel zien veranderen. De komst van de HSL, veel grote windturbines, maar ook veel nieuwe natuurgebieden

Het protest karakter van de Oeverloop is in de 32 jaar van het bestaan veranderd in educatief en recreatief. Toch kijken we wel naar verbeterpunten die aandacht nodig hebben. Er zijn altijd wel enige deelnemers die in de natuur rommel oprapen die er niet thuis hoort. Het oude karakter is kennelijk nog niet helemaal vervaagd. Hulde!

Jaarlijks start  de werkgroep in januari/februari met de organisatie van de volgende Oeverloop  en wordt het thema bepaalt, eventuele wijzigingen in de route, de educatieve elementen, de catering, regelen van de bus etc. 

Als je meeloopt en ook blijft kamperen op Klein Profijt, kunt u de zon vroeg zien opgaan aan de oostkant ons eiland, zo maar. Zorgen voor een goede loopconditie doet u zelf.

Maar wat krijg je voor uw inschrijfgeld  Je krijgt een sensationele afsluiting van uw zomervakantie, noem het maar een flinke vakantie toegift. je ziet de Hoeksche waard van een heel andere kant dan je gewend bent, je komt in Natura 2000-gebieden, die het hele jaar voor bezoekers zijn afgesloten. U kijkt naar flora en fauna, vele koeien en paarden kijken je aan en je ziet ze denken “die lopen lekker door”. Verdere uitleg krijg je van wandelgenoten.

Wij zorgen voor bussen, die klaar staan aan het eind van de wandel dag en je ook de volgende dag weer terugbrengen naar Klein Profijt. Lunches en een meestal vegetarische diners door onze cateraars, als je blijft kamperen ook een ontbijt.

Je wandelt één dag minder dan de vierdaagse van Nijmegen maar de sensatie is een veelvoud ervan. Natuurlijk zorgen wij voor een aandenken waar je nog jaren van kunt genieten.

Even praktisch, natuurlijk ben je nu al warm voor de Oeverloop: op de Elders op deze website geven wij aan hoe je je kan  inschrijven voor de aanstaande Oeverloop (meestal vanaf mei/juni wordt er een aankondiging gedaan 

Truus Meijer, coördinator werkgroep Oeverloop
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit is de website van de vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01