Skip to main content

Wilgenkorf

Als kenmerk voor een hartelijk welkom bij een ontmoetingsplek van HWL (er staan ook 2 exemplaren bij de ingang van het Nationaal Landschap Centrum in Numansdorp).

Na 2 goedbezochte workshops wilgenkorven vlechten waren we in het rijke bezit van 7 wilgenkorven.

Een dergelijk object zal een meesterlijke hulp zijn bij het groeien van klimplanten in een tuin waarvan de eigenaar wel van een uitdaging houdt.

Maart 2023 Cobi Smit

Overvloed 

Overvloed is gemaakt om te laten zien dat we gebruik maken van enorme consumptie en niet door hebben dat daar consequenties aan zitten. Zeespiegelstijging kunnen we ontkennen, we maken ‘gewoon’ hogere dijken…… tot dat niet kan. Of wat als je dat niet kunt betalen? Denk aan Bangladesh of diverse eilandengroepen in verschillende oceanen.

Overvloed loopt twee keer per etmaal onder water. Is wat heftiger dan gehoopt.

Ondertussen is een actieve bever bezig met opeten van het eetkamer ameublement, ook niet voorzien maar een prachtig voorbeeld van interactie tussen cultuur en natuur……

Wim Pak

Xylofoon

Yanick Leunisse kwam met het idee om een xylofoon van wilgenhout te maken. Wim Pak heeft zijn idee uitgevoerd.

Het ruist door de wilgen dat dit in de buurt is van de schuilplaats van Kabouter 13 op het bij onze jongste jeugd zo populaire kabouterpad

Kerkuil

De Kerkuil is één van de 17 iconische soorten die kenmerkend zijn voor ons eiland en die de Hoeksche Waard zijn eigen unieke karakter geven.

Eén van de eerste gedachten bij het ontstaan van het Takkenfeest was dat de kerkuil natuurlijk niet mocht ontbreken als wilgenobject in het totale plaatje.

Deze uil werd geboren in de natte lange winter van 2022/2023 en heeft weken als onbekend object staan kwijnen, meebuigend met weer en wind. Vanwege het gebrek aan zon heerste er ook gebrek aan inspiratie.

Totdat de hartvormige gezichtsboog werd gemaakt. Daar begon de uil een beetje van te leven. Met de ogen kwam het object tot leven en werd het wat het nu is.

Het is aan de kijker om te bepalen waar hij naar kijkt!

April 2023 Cobi Smit

Groeistoel

Een stoel in een knotwilg? Knotwilgen zijn heel lang gebruikt voor het makkelijk te oogsten hout. Dat hout kon gebruikt worden als geriefhout, bijvoorbeeld om gereedschappen te maken voor de boerderij, om te vlechten, om als brandhout te dienen.

Nu wordt het hout ook nog steeds gebruikt. Het hout dat geknot wordt door het Hoeksche Waardse Landschap wordt op verschillende manieren gebruikt: een deel gaat naar diergaarde Blijdorp, dit wordt voer voor de planteneters: giraffen, olifanten, neushoorns, etc.. Een deel van het hout gaat naar een bedrijf dat zinkmatten maakt voor waterwerken. Een ander deel wordt gebruikt als stookhout.

En dan zijn er nog mensen die meubeltjes maken van takken en stammen die daar geschikt voor zijn. Eén van die stoelen hangt nu in een wilg ergens in de Hoeksche Waard.

Wim Pak

Giraffenmeubilair 

De lange slanke takken van de wilg zijn uitstekend geschikt voor allerlei toepassingen.

Zo wordt in het knotseizoen elke week wel een lading takken geleverd aan diergaarde Blijdorp. Deze takken worden gegeten door verschillende dieren, bijvoorbeeld door olifanten, neushoorns en giraffen.

Laatstgenoemden zorgden voor de inspiratie van dit werkje. Een stoel met tafeltje voor een giraffe.

Eet smakelijk…… Wim Pak

23 april 2023

Dit is de website van de vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01