werkgroep Oeverloop

Het laatste weekend van de zomervakantie is traditioneel “het Oeverloop weekend”. De 31 e Oeverloop vindt in 2022 plaats op 19, 20 en 21 augustus.

We wandelen drie dagen langs de oevers en over de dijken en soms door het water aan de rand van de Hoeksche Waard. De meeste mensen van werkgroep en catering doen dat al vele jaren, kennen hun taak en de instanties waar zij mee te maken hebben.

Het is al weer 31 jaar geleden dat de eerste Oeverloop werd voorbereid. Zes mensen hebben er aan deelgenomen. Bij de eerste loop ging het vooral om aandacht vragen voor het afkalven van de oevers van de Zuidrand en protesteren tegen het gebrek aan maatregelen om dit te voorkomen. Ook het vestigen van zware industrie aan de Noordrand van de Hoeksche Waard werd aan de kaak gesteld.

Het protest karakter van de Oeverloop is in de 31 jaar van het bestaan veranderd in educatief en recreatief. Toch kijken we wel naar verbeterpunten die aandacht nodig hebben. Er zijn altijd wel enige deelnemers die in de natuur rommel oprapen die er niet thuis hoort. Het oude karakter is kennelijk nog niet helemaal vervaagd. Hulde!

In februari 2022 is de werkgroep gestart met de voorbereiding van de 31 e Oeverloop onder het motto: “De Hoeksche Waard zoemt!” Tijdens de wandeling zullen meerdere sprekers vertellen over de bedreigingen voor bijen en de gevolgen daarvan voor de biodiversiteit. Gelukkig hebben verschillende organisaties de handen in een geslagen en zij proberen de omstandigheden voor de bijenstand te verbeteren.

Als u meeloopt en ook blijft kamperen op Klein Profijt, kunt u de zon vroeg zien opgaan aan de oostkant ons eiland, zo maar. Zorgen voor een goede loopconditie doet u zelf.

Maar wat krijgt u voor uw inschrijfgeld van 80 euro voor leden van HWL en 90 euro voor niet-leden? U krijgt een sensationele afsluiting van uw zomervakantie, noem het maar een flinke vakantie toegift. U ziet de Hoeksche waard van een heel andere kant dan u gewend bent, u komt in Natura 2000-gebieden, die het hele jaar voor bezoekers zijn afgesloten. U kijkt naar flora en fauna, vele koeien en paarden kijken naar u en je ziet ze denken “die lopen lekker door”. Verdere uitleg krijgt u van uw nieuwe natuurvrienden.

Wij zorgen voor bussen, die klaar staan aan het eind van de wandel dag en u ook de volgende dag weer terugbrengen naar Klein Profijt. Lunches en een meestal vegetarische diners door onze cateraars, als u blijft kamperen ook een ontbijt.

U wandelt één dag minder dan de vierdaagse van Nijmegen maar de sensatie is een veelvoud ervan. Natuurlijk zorgen wij voor een aandenken waar u nog jaren van kunt genieten.

Even praktisch, natuurlijk bent u nu al warm voor de Oeverloop: op de website van HWL geven wij aan hoe zich kunt inschrijven voor de Oeverloop van 2022.

Truus Meijer, coördinator werkgroep Oeverloop
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit is de website van de vereniging Hoeksewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01