Skip to main content

Vereniging Hoekschewaards Landschap bestaat 50 jaar en viert feest! 
We dragen allemaal ons steentje bij aan de schoonheid van de Hoeksche Waard. Doe je mee?

Wie jarig is, viert feest!
Als je vijftig wordt, haal je oude verhalen op, kijk je eens in de spiegel en bedenk je hoe de toekomst eruit zal zien. Dat doet Vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL) dit jaar nu zij vijftig jaar bestaat. Samen met bijna 1800 leden en de inwoners in de Hoeksche Waard wordt het jubileum gevierd met tientallen activiteiten. 
Naast een vol programma van jaarlijks terugkerende activiteiten zijn er voor het jubileum een groot aantal extra projecten opgestart. Allemaal activiteiten in het kader van vijftig jaar terugblikken, naar het heden en naar de toekomst kijken. In de komende tijd wordt de agenda hieronder gevuld. 

Januari 2023

Januari 2023

Februari 2023

1 februari 2023

Kick-off: startbijeenkomst voor genodigden

De startbijeenkomst met medewerkers natuurorganisaties, belanghebbenden, kennisinstituten en oud-HWL'ers vindt plaats in het NLC. 

23 februari 2023

Takkenfeest: bouwen aan wilgenobject House-3

Op donderdag 23 februari vanaf ongeveer 11.00 uur gaan we bouwen op De Staart aan het wilgenobject House-3. Gezamenlijke aanpak van Roos|Ros architecten en Henk van der Weijst.

Mei 2023

19 mei 2023

Nachtvlinderexcursie bij zonsondergang

De meeste nachtvlinders leiden een verborgen leven. Tijdens onze vlinderexcursies gaan we in de Heemtuin in Piershil op zoek naar de meest bijzondere soorten. Laat je verrassen door de vele kleuren, patronen en vormen van de nachtvlinders! Lees meer...

27 mei 2023

Fietsroute langs vogelkijkplekken (Zuid Hoeksche Waard)

Vogelaars, leden van de Vogelwerkgroep, staan voor je klaar met kijker en telescoop om fietsers te vertellen wat er op deze plekken te zien en te beleven is. Vogelkijkstops zijn bij de Oosterse Bekade Gorzen, Oeverlanden Hollands Diep, Kuipersveer en Groot Koninkrijk. Lees meer

Juni 2023

7 juni 2023

ZOMER LEZING: Bloemdijken en Zandhommel - Cees Mesker & Gert Huijzers

Bloemdijken zijn kenmerkend voor het landschap van de Hoeksche Waard. Hoe worden die dijken beheerd? Sommige diersoorten floreren op planten van de Hoeksche Waardse. Een goed voorbeeld hiervan is de zandhommel. Ontdek tijdens deze avond de verbanden tussen plant en dier. Aanvang 19:30, NLC Numansdorp.

10 juni 2023

Publicatie Fietsroute lWest Hoeksche Waard)

Deze speciaal voor het jubileum van HWL gemaakte route en de andere drie nieuwe fietsroutes zijn ook te downloaden klik hier en op papier verkrijgbaar voor € 1,- per suk bij NBC Klein Profijt, Zalmpad 11, Oud-Beijerland.

21 juni 2023

Start project: 'het verhaal bij de plek'

De eerste palen gaan de grond in voor het nieuwe project: 'het verhaal bij de plek'.

Augustus 2023

29 augustus 2023

Inventariseer planten met de plantenwerkgroep

Op dinsdagavond kun jij mee met de plantenwerkgroep om planten te inventariseren. Dit keer zijn ze in de omgeving van Piershil. Neem voor meer informatie contact op met de werkgroep via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De soorten tellen natuurlijk mee voor de Week van de Biodiversiteit!

29 augustus 2023

Ga mee met de Aquatische werkgroep!

Onze werkgroep 'de Modderkruipers' gaat op dinsdagavond 29 augustus op pad om zoveel mogelijk soorten te inventariseren voor de Week van de Biodiversiteit. Zoek mee naar onderwaterleven. Voor locaties en info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

30 augustus 2023

Inventariseer planten met de plantenwerkgroep

Op woensdagavond kun jij mee met de plantenwerkgroep om planten te inventariseren. Dit keer zijn ze in de omgeving van Kuipersveer. Neem voor meer informatie contact op met de werkgroep via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De soorten tellen natuurlijk mee voor de Week van de Biodiversiteit!

31 augustus 2023

Ga mee met de Aquatische werkgroep!

Onze werkgroep 'de Modderkruipers' gaat op donderdagavond 31 augustus op pad om zoveel mogelijk soorten te inventariseren voor de Week van de Biodiversiteit. Zoek mee naar onderwaterleven. Voor locaties en info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

September 2023

1 september 2023

nachtvlinders herkennen en tellen in het Trekdamse bos bij 's-gravendeel

In de avond van 1 op 2 september gaan we onder begeleiding van de vlinderwerkgroep van HWL met behulp van een lichtscherm nachtvlinders tellen in het Trekdamse bos te 's-Gravendeel. Help ook met tellen! We beginnen na zonsondergang. Bij regen gaat het niet door. De waarnemingen tellen mee voor de #1001soortenweek.

2 september 2023

'Fête de la nature' (Afsluiting van de Week van de Biodiversiteit)

In de week van de biodiversiteit tellen de vrijwilligers van HWL zoveel mogelijk soorten in de Hoeksche Waard. Het doel is om 1001 soorten in één week te tellen. Jij als bewoner kunt ook meedoen in bijvoorbeeld je eigen tuin. Op 2 september van 16u-18u sluiten we de telling gezellig af in NBC Klein Profijt met een Fête de la natureOnder het genot van een hapje en een drankje kunnen de verhalen en vondsten worden uitgewisseld. Je bent van harte uitgenodigd.

2 september 2023

Mini-vogel-excursies natuurgebieden in de Hoeksche Waard

Altijd al de schoonheid van de natuur in de Hoeksche Waard willen ontdekken? Ga mee met leden van de vogelwerkgroep naar de Korendijkse Slikken, Tiendgorzen, Mijlbos bij Groot-Koninkrijk en de Kijkhut in het Oudeland van Strijen. Lees meer.

15 september 2023

nachtvlinders herkennen en tellen bij NBC Klein Profijt

De Nationale Nachtvlindernacht 2023 wordt gehouden van 15 op 16 september. In de avond van 15 september gaan we onder begeleiding van de vlinderwerkgroep van HWL met behulp van een lichtscherm in de tuin bij NBC Klein Profijt nachtvlinders tellen.We verwachten veel moois te zien. Help ook met tellen! We beginnen na zonsondergang. Bij regen gaat het niet door.

Oktober 2023

November 2023

4 en 5 november 2023

Nationale natuurwerkdag

De Nationale natuurwerkdag staat in het teken van natuurklussen die bijdragen aan natuurbehoud- en herstel, zoals bollen en bomen planten, insectenhotels bouwen, snoeiwerkzaamheden, wilgen knotten en andere natuuractiviteiten. Maak kennis met groen vrijwilligerswerk op de Natuurwerkdag!

Februari 2024

Februari 2024

Dit is de website van de vereniging Hoeksewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01