Vereniging Hoekschewaards Landschap bestaat 50 jaar en viert feest! 
We dragen allemaal ons steentje bij aan de schoonheid van de Hoeksche Waard. Doe je mee?

Wie jarig is, viert feest!
Als je vijftig wordt, haal je oude verhalen op, kijk je eens in de spiegel en bedenk je hoe de toekomst eruit zal zien. Dat doet Vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL) dit jaar nu zij vijftig jaar bestaat. Samen met bijna 1800 leden en de inwoners in de Hoeksche Waard wordt het jubileum gevierd met tientallen activiteiten. 
Naast een vol programma van jaarlijks terugkerende activiteiten zijn er voor het jubileum een groot aantal extra projecten opgestart. Allemaal activiteiten in het kader van vijftig jaar terugblikken, naar het heden en naar de toekomst kijken. In de komende tijd wordt de agenda hieronder gevuld. 

Januari

Januari

Februari

1 februari 2023

Kick-off: startbijeenkomst voor genodigden

De startbijeenkomst met medewerkers natuurorganisaties, belanghebbenden, kennisinstituten en oud-HWL'ers vindt plaats in het NLC. 

23 februari 2023

Takkenfeest: bouwen aan wilgenobject House-3

Op donderdag 23 februari vanaf ongeveer 11.00 uur gaan we bouwen op De Staart aan het wilgenobject House-3. Gezamenlijke aanpak van Roos|Ros architecten en Henk van der Weijst.

Mei

19 mei 2023

Nachtvlinderexcursie bij zonsondergang

De meeste nachtvlinders leiden een verborgen leven. Tijdens onze vlinderexcursies gaan we in de Heemtuin in Piershil op zoek naar de meest bijzondere soorten. Laat je verrassen door de vele kleuren, patronen en vormen van de nachtvlinders! Lees meer...

27 mei 2023

Fietsroute langs vogelkijkplekken (Zuid Hoeksche Waard)

Vogelaars, leden van de Vogelwerkgroep, staan voor je klaar met kijker en telescoop om fietsers te vertellen wat er op deze plekken te zien en te beleven is. Vogelkijkstops zijn bij de Oosterse Bekade Gorzen, Oeverlanden Hollands Diep, Kuipersveer en Groot Koninkrijk. Lees meer

Juni

7 juni 2023

ZOMER LEZING: Bloemdijken en Zandhommel - Cees Mesker & Gert Huijzers

Bloemdijken zijn kenmerkend voor het landschap van de Hoeksche Waard. Hoe worden die dijken beheerd? Sommige diersoorten floreren op planten van de Hoeksche Waardse. Een goed voorbeeld hiervan is de zandhommel. Ontdek tijdens deze avond de verbanden tussen plant en dier. Aanvang 19:30, NLC Numansdorp.

10 juni 2023

Fietsroute langs vogelkijkplekken (West Hoeksche Waard) GEANNULEERD

Vogelaars, leden van de Vogelwerkgroep, staan voor je klaar met kijker en telescoop om fietsers te vertellen wat er op deze plekken te zien en te beleven is. Vogelkijkstops zijn bij Klein Profijt, Korendijkse Slikken, Zuid-Beijerlandse bos en de Tiendgorzen. De fietsroute wordt binnenkort bekend gemaakt.

21 juni 2023

Midzomernacht: nachtwandeling

HWL organiseert een leerrijke en avontuurlijke nachtwandeling. Nadere informatie komt binnenkort beschikbaar.

21 juni 2023

Start project: 'het verhaal bij de plek'

De eerste palen gaan de grond in voor het nieuwe project: 'het verhaal bij de plek'.

Augustus

30 augustus 2023

ZOMER LEZING: Eten en gegeten worden- Dick v.Houwelingen & Theo Schuurmans

Een nederig diertje is onze iconische regenworm. De soort is populair bij vriend en vijand. Voor de grutto is hij een noodzakelijk hapje. Voor de boer is hij de beste knecht op aarde. De grutto is een ernstig bedreigde weidevogel. Beiden komen aan bod tijdens deze lezing. Aanvang 19:30, NLC Numansdorp.

September

1 september 2023

Nationale nachtvlindernacht

De Nationale Nachtvlindernacht 2022 is gehouden in het weekend van 1 & 2 juli. Verspreid over heel Nederland worden nachtvlinderexcursies georganiseerd. Bij NBC Klein Profijt gaan we tellen. Er is veel moois te zien, want juli is voor veel soorten dé nachtvlindermaand. Help ook met tellen! We beginnen na zonsondergang.

2 september 2023

Mini-excursie natuurgebieden in de Hoeksche Waard

Altijd al de schoonheid van de natuur in de Hoeksche Waard willen ontdekken? Ga mee met leden van de vogelwerkgroep naar de Korendijkse Slikken, Tiendgorzen, Oeverlanden Hollands Diep en de Kijkhut in het Oudeland van Strijen.

27 september 2023

HERFST LEZING: Uilen van de Hoeksche Waard - uilenwerkgroep Ruud Polderman

Ook dit jaar zijn er weer veel uilen geringd en uitgevlogen. Hoor het verhaal van onze uilenkenners van de Uilenwerkgroep van HW. Aanvang 19:30, NLC Numansdorp.

Oktober

11 oktober 2023

HERFST LEZING: Iconische soorten onder water - aquatische werkgroep

Libellen zijn vraatzuchtige dieren. Zij leven een deel van hun leven onder water waar zij zich gedragen als geduchte rovers. Alleen de schelpdieren zijn vanwege hun hardedelen veilig voor de krachtige kaken van de libelle. Beide soortgroepen worden behandeld tijdens deze avond. Aanvang 19:30, NLC Numansdorp.

21 oktober 2023

FruitSapdag 2023

HWL perst sap van eigen fruitoogst. Kom langs op de Ritselaarsdijk 8, vanaf 10.00 uur! Volop bedrijvigheid voor jong en oud. Lees meer

28 en 29 oktober 2023

Muizeninventarisatie

Huisspitsmuis, dwergmuis, veldmuis, woelmuis, bosmuis... Dé kans om ze van dichtbij te zien en over de soorten te leren. Doe mee aan de jaarlijkse muizeninventarisatie op NBC Klein Profijt onder begeleiding van Merijn van den Hoogenhoff.

November

4 november 2023

Opening knotseizoen

4 en 5 november 2023

Nationale natuurwerkdag

De Nationale natuurwerkdag staat in het teken van natuurklussen die bijdragen aan natuurbehoud- en herstel, zoals bollen en bomen planten, insectenhotels bouwen, snoeiwerkzaamheden, wilgen knotten en andere natuuractiviteiten. Maak kennis met groen vrijwilligerswerk op de Natuurwerkdag!

16 november 2023

WINTER LEZING: Onze iconische zoogdieren - Merijn van den Hoogenhoff

Sst, onze zoogdieren gaan in winterslaap. Maar woelmuis en bever doen dit niet. Zij zijn erg druk geweest in de herfst om een wintervoorraad op te bouwen, want niet slapen betekent, wel eten. Merijn vertelt je de wondere verhalen van deze dieren. Aanvang 19:30, NLC Numansdorp.

December

13 december 2023

WINTER LEZING: Iconische kale kruin, de knotwilg - Cees Mesker & Cobi Smit

Tijdens dit avondvullend programma staat de knotwilg centraal. Aan de hand van een powerpoint worden het nut van de knotwilg en de kunst van het knotten uitgelegd. Over kunst gesproken. Er is gelegenheid voor het vlechten met wilgentenen onder bezielende leiding van de HWL knotters. Aanvang 19:30, NLC Numansdorp.

Dit is de website van de vereniging Hoeksewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01