Skip to main content

Werkgroep Uilen

Werkgroep

De werkgroep bestaat uit:    
Karin van den Berg
Joop van den Berg
Leen Gouweloos
Joost Hazelaar
Michel Hitzerd
Dick van Houwelingen
Kevin de Keijzer
Theo Leijdens
Arend de Looff
Rian Wijnhorst
Rob van Mourick
Rens Ouwerkerk
Ruud Polderman
Gertie Scherpenisse
Wim Metske

Interesse?

Heeft u interesse om actief deel te nemen aan de werkzaamheden binnen de uilenwerkgroep, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Met name zijn we op zoek naar mensen die ook een ladder kunnen vervoeren.

Nadere informatie bij de coördinator: Ruud Polderman
tel.06-37469716.
Contact opnemen kan ook via een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Kerkuilen

Mede dankzij de vrijwilligers van de Uilenwerkgroep hebben de uilen in de Hoeksche Waard zich goed kunnen handhaven.

Vanaf eind 2013 zijn de vrijwilligers actief met het beschermen van de uilen. Daarbij worden ook nestkasten geplaatst voor kerkuil en steenuil. Voor ransuilen zijn een aantal gevlochten nesten geplaatst in de hoop dat die ook gebruikt gaan worden, omdat die in oude kraaiennesten broeden.

Bosuilen broeden in holle bomen of kasten, veelal op plaatsen waar oude bomen aanwezig zijn. Ook zijn er enkele kasten geplaatst aan de randen van de Hoeksche Waard.

Door deze inspanningen is bij de kerkuilen spraken van een stijging van het aantal broedparen. In het jaar 2000 was slechts sprake van één broedpaar, maar anno 2021 zijn er zeker al iets minder dan 30. Daar komt bij dat kerkuilen soms meerdere broedsels per jaar hebben in goede muizenjaren.
Bij de steenuilen zien we ook een lichte stijging, maar in ieder geval is de populatie redelijk stabiel, maar lijkt wat te minderen, omdat hun biotoop aan het veranderen is. Zij houden van wat rommelige boerenerven en boomgaarden met wat kleinvee en daar zijn er steeds minder van.

Vanaf eind mei worden de kasten geïnspecteerd en wanneer er jongen in de kast zitten wordt een afspraak gemaakt om deze te ringen. Later worden de kasten weer schoongemaakt en zo nodig gerepareerd of vervangen.


Uilen populatie

Aantal jongen van de kerkuil en steenuil. De aantallen van ransuil en bosuil in de afgelopen jaren zijn veelal geschat

Het aantal jongen verschilt per jaar en is sterk afhankelijk van de muizenstand. Veel muizen betekent veel jongen, waarbij de kerkuilen zelfs tot 3 broedsels kunnen komen. Steenuilen hebben maar één broedsel per jaar, maar zijn wel wat minder afhankelijk van muizen, want o.a. ook kevers en wormen staan op het menu.

Duidelijk in de grafiek zijn de jaren met veel muizen. De jaren 2014, 2017 en 2019 springen er uit. De aantallen van bosuil en ransuilen zijn schattingen, omdat deze uilen niet door de uilenwerkgroep gevolgd worden en we veelal afhankelijk zijn van meldingen van derden.
De muizenstand verschild per jaar. Natte of juist droge perioden en strenge winters spelen een belangrijke rol. Vaak is er sprake een cyclus in de muizenstand van 2 of 3 jaar.


Jonge steenuilen

Nestkasten

Hoewel er al heel veel kasten geplaatst zijn voor kerkuilen (±95) en steenuilen (±190) zijn er nog wel enkele mooie locaties die in aanmerking komen voor het plaatsen van een kast. Deze locaties moeten wel aan een aantal eisen voldoen en op enige afstand liggen van bestaande locaties.
Weet u zo’n mooie locatie, laat het ons weten en wij komen graag kijken. Ook alle waarnemingen van uilen ontvangen we graag.

Film uilen ringen

Werkgroep Uilen

Dit is de website van de vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01